Bahan-Bahan: | |
1000 g tepung gandum 11 g (sebungkus) Yis Segera Mauripan 200 g (1 cawan) gula | 100 g (½ cawan) minyak jagung 460 g (2 ½ cawan) air |
Cara: | |
Gaul tepung dan yis segera Mauripan dan larutkan gula di dalam air. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut dengan tangan selama 10 hingga 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal. Timbangkan adunan tersebut 60 gm (2 oz) setiap satu, buatkan bentuk bulat dan biarkan selama 10 minit. Canai adunan dan isikan inti di bahagian tengah adunan. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi menurut bentuk yang disukai. Letakkan setiap adunan tadi diatas sekeping kertas kalis gris empat segi. Biarkan adunan pau selama kira-kira 35 minit. Letakkan semua kepingan adunan tadi di dalam pengukus dan kukuslah selama 10 minit pada suhu yang tinggi. Biasa setiap minggu... ni lah juadah petang yang menjadi kemestian untuk keluarga kak ina....menjadi kegemaran anak2 kak Ina......... |
BLOG NI... DI TERBITKAN UNTUK MENGISI KEKOSONGAN MASA YANG ADA....KAK INA HARAP ANDA SEMUA DAPAT MEMBERI SOKONGAN YER....AMIN
Selasa, 22 Jun 2010
PAU CIK NORA
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
komen disini... Mamaiyad sedia mendengarnya